slendeitru

Pasma boston terier izvira z leta 1870, ko je Robert C. Hooper iz ameriškega mesta Boston kupil psa z imenom Hooper's Judge. Judge je imel bulteriersko linijo, do katere je prišlo s križanjem angleškega buldoga in belega angleškega terierja. Judge je prednik boston terierja kot ga poznamo danes.

oldboston0293bb72c672bc8f10ea0a7daf538a4803

Judge je tehtal okrog 13 kg, čeprav so njegovi predniki bulterierskega pedigreja sprva tehtali okrog 20 kg, kasneje pa so s križanjem s francoskim buldogom dosegli nižjo težo in velikost pasme.

Judgeva barva je bila progasta (brindle) z belino na glavi kvadrataste oblike.

Pasma se je predstavila javnosti leta 1870, do leta 1889 pa se je njena popularnost vse bolj in bolj večala do te mere, da je okrog 30 ljudi v Ameriki ustanovilo American Bull Terrier Club. Na pobudo pisatelja Jamesa Watsona in negativni sprejem imena kluba s strani ljubiteljev bulterierjev in buldogov so klub kmalu preimenovali v Boston Terrier Club ter ga leta 1893 prijavili v American Kennel Club. S tem so dosegli priznanje ameriške avtonomne pasme. Gre za eno od manjšega števila pasem, ki izvirajo iz ZDA. Boston terier je prva nešportna pasma, ki izvira iz ZDA.

Obarvanost pasme sprva ni bila tako pomembna, do 20. stoletja pa so se značilne barve in vzorci dopisali v standard pasme in s tem postali njena pomembna prepoznavna lastnost.

Čeprav je pasma po imenu terier, je to zgolj zaradi izvora iz pasme, imenovane bulterier, ki je v tistem času veljala za borbenega psa. Vendar pa je boston terier izgubil vse lastnosti svojega prednika in ga ohranil le v svojem imenu. Izjeme se lahko pojavijo pri samcih, ki lahko občasno pokažejo nenaklonjenost do drugih samcev, kadar ti posegajo v njihov teritorij.

Bostončki so postali precej popularni v 20ih in 30ih letih preteklega stoletja, ko so jih vzljubile tudi holivudske zvezde kot je filmska igralka Pola Negri, ljubimka Rudolpha Valentina. Pola je bila znana po tem, da je svojo boston terierko Patsy jemala povsod s seboj, tudi v restavracije in nočne klube.

Leta 1979 je postala pasma boston terier zaščitni znak zvezne države Massachusetts, katere glavno mesto Boston je razlog za ime pasme. Dve ameriški šoli z Južne Karoline in Kalifornije sta posvojila pasmo kot zaščitni znak šole.

Še danes so bostončki na vrhu lestvice popularnosti v ZDA.


Vir: http://www.bostonterrierclubofamerica.org/about-boston-terriers/boston-terrier-history.htm 


boston.si © 2016 GRECO d.o.o. | Ultrasplet.net  logo-greco logo-ultrasplet