slendeitru

Navajamo nekaj bolezni, na katere moramo biti pozorni pri bostonih. Ni nujno, da se katerakoli od bolezni pri psičku razvije, je pa potrebno biti z njimi seznanjen, saj je lastnik psička dolžan skrbeti zanj na tak ali drugačen način.

Katarakta

Katarakta ali siva mrena je vsaka motnjava očesne leče ali lečne kapsule. Da lahko leča nemoteno opravlja svojo nalogo vida, mora biti prozorna. Sodi med najpogostejše vzroke za motnje vida pri psih (in ljudeh). Vzroki za katarakto so lahko dedni, posledica poškodbe ali posledica sladkorne bolezni. Do bolezni lahko pride v določenem obdobju psička, lahko pa se z njo rodi (v primeru, da jo je podedoval). Prizadene lahko obe očesi. Prav zato so redni očesni pregledi pri psih nujni za pridobitev vzrejnega dovoljenja. Le tako lahko čim hitreje identificiramo prizadete kužke in jih izločamo iz programa parjenja.

Cherry eye

Cherry eye je prolapsus žleze tretje veke – žmurke in je večinoma genetskega izvora. Ta žleza izgleda kot češnja, ki se nahaja v bližini notranjega kotička očesa. Lahko se pojavi pri številnih pasmah, vendar je najpogostejša pri mladih buldogih. Pojavi se lahko v katerikoli starosti, najpogosteje pa v prvih dveh letih psičkove mladosti.

Izpah pogačice

Med gibanjem kolenskega sklepa psička pogačica čvrsto drsi gor in dol po svojem žlebu. Pri izpahu pa med drsenjem preskoči na eno ali na drugo stran sklepa, pri čemer se lahko noga med izpahom zatakne. Psiček lahko pogačico med hojo povrne nazaj v prvotno stanje. Ta težava se pogosto pojavlja pri malih psih in je večinoma dedno pogojena, zato psičke s to boleznijo izključujemo iz reje. Je pa manjši odstotek izpahov travmatske narave, torej nedednega izvora.

Šum na srcu

V primeru šuma na srcu srce psička pri poganjanju krvi po žilah ne deluje pravilno. Bolezen je prirojena in zahteva primerno nego ter terapijo, ki ponavadi vključuje dieto, drugačne pristope k rekreaciji in zdravila. Psički s šumom na srcu niso primerni za parjenje, saj je bolezen dedna. Lahko pa psiček s to prirojeno boleznijo ob primerni oskrbi lastnika živi enako dolgo in srečno pasje življenje kot njegovi zdravi vrstniki.

Gluhost

Gluhost lahko ugotovimo že pri pasjem mladičku, težje pa jo odkrijemo, če je prizadela samo eno uho. Test gluhosti za pse se imenuje BEAR test (brain stem auditory evoked response) in meri prisotnost oziroma odsotnost elektro valovanja v učesnem polžu, slušnem živcu in možganih kot posledico testnega sprožanja zvokov.

Možganski tumor

Zgodnje odkrivanje možganskega tumorja je zelo pomembno, saj lahko le na ta način bolezen poskusimo pozdraviti bodisi z odstranitvijo bodisi s zdravljenjem s kemoterapijo in obsevanjem.

Alergije

Bostoni lahko razvijejo alergijo na sestavine hrane ali določene snovi (kontaktna alergija). Lizanje tačk ali praskanje po obrazu je lahko pokazatelj alergije, zato se moramo v tem primeru posvetovati z veterinarjem. V primeru alergije na določeno hrano bomo morali ugotoviti vzrok alergije z dolgoročnejšo dieto z izključevanjem določenih sestavin. Alergije lahko prepoznamo tudi s pomočjo posebnega testiranja po posvetovanju z veterinarjem.

Megaesophagus

Megaesophagus je bolezen povečanega požiralnika. Bolezen spremlja bruhanje, izgubljanje teže in posledično tudi druge bolezni kot je pljučnica. Ta se lahko začne pojavljati (pre)pogosto in zahteva zdravljenje z antibiotiki. Psi s tem obolenjem niso primerni za nadaljnjo paritev.

Obratno kihanje (reverse sneezing)

Obratno kihanje pri bostonih se lahko pojavi v kateremkoli obdobju njegovega življenja. V splošnem se najpogosteje pojavi takrat, ko je naš boston prekomerno vzhičen, prehitro golta hrano ali njegov smrček draži cvetni prah. Pri obratnem kihanju zaslišimo pri psičku značilno vlečenje zraka, v tem primeru je dobro, da prička najprej pomirimo, včasih pa pomaga, če mu za trenutek z dlanjo zamašimo nosnice in ga s tem prisilimo k dihanju skozi usta.

Dedne bolezni psičkov se prenašajo iz roda v rod. V primeru, da je kuža podedoval katero od dednih bolezni, ne more dobiti vzrejnega dovoljenja za paritev. Dovoljenje za parjenje dobijo samo tisti psički, ki uspešno opravijo zdravstvene teste in s tem ustrezajo kriterijem za paritev. 


boston.si © 2016 GRECO d.o.o. | Ultrasplet.net  logo-greco logo-ultrasplet