slendeitru

So boston terierji primerni za družine?

Bostone so vzredili z namenom družabnika človeku. Zelo hitro se navežejo na družino in so tudi najsrečnejši takrat, ko čas preživljajo s svojimi lastniki. So majhni do srednje veliki psi, primerni za bivanje noter in zato primerni tudi za družine, ki živijo v stanovanjih.

Želim si boston terierja, vendar ne vem, kje ga kupiti.

Na spletni strani boston.si omogočamo vzrediteljem objavo aktualnih legel, prav tako pa so legla objavljena tudi na spletni strani Slovenskega kluba za pritlikave pasme in Kinološke zveze Slovenije (preberi prispevek: Kje dobiti informacije o leglu pasme boston terier). Pred nakupom pa priporočamo, da se pozanimate o pasmi in razmislite ali si resnično želite boston terierja ali si v bistvu želite psa družabnika, ki ga z lahkoto najdete tudi v lokalnih azilih in zavetiščih.

Ali bostonom odpada dlaka?

Ja, vendar je dlaka kratka, prav tako pa nimajo poddlake, da bi jih grela, zato jih pogosto zebe. Odpadanje dlake načeloma ni velik problem pri bostonih, saj ga lahko z rednim krtačenjem in nego precej omilimo.

Kakšna je življenjska doba bostonov?

Življenjska doba bostonov je v povprečju od 11-13 let.

Iščem bostona. Kako lahko ločim med dobrim in slabim bostonom?

Nekateri pravijo, da dobrih in slabih psov ni in da so vsi kužki enakovredni, kar je seveda res. Z drugega vidika pa je kinologija strokovna stroka, katere cilj je vzreja tipičnih predstavnikov pasme, ki ustrezajo standardu ter zdravstvenim, vizualnim in karakternim lastnostim najboljših tipičnih predstavnikov. Samo z reprodukcijo takšnih predstavnikov se lahko rod pasme ohranja skozi stoletja brez da pri tem izgublja ali spreminja svoje lastnosti. 

Torej najprej se je potrebno poučiti o uradnem standardu pasme. Prevod ameriškega standarda lahko najdete tukaj.

Naslednja stvar, ki jo morate vedeti, je ta, da 'slabe' bostone vzgajajo ljudje, ki jih ne zanima zdravje psov. V ZDA, od koder izvira pasma, je dandanes toliko takšnih vzrediteljev, da je 'slabih' bostonov tam mnogo več kot je prostora zanje v zavetiščih. Kadar parimo pse, ki niso tipični predstavniki pasme, lahko pride pri mladičih do napak in tudi zdravstvenih težav. Bodite previdni pri izbiri vzreditelja in psa.

 

Želim si bostona za domačega ljubljenčka. Je 'slab' boston terier dober ljubljenček?

Dejstvo, da je po svetu vse več 'slabih' predstavnikov pasme in hkrati vse večja natrpanost v zavetiščih, je zelo zaskrbljujoče. Resnica pa je, da je prav vsak tak kuža lahko enako dober ljubljenček človeku kot katerikoli drug. 

ALI JE RJAVI BOSTON TERIER 'PRAVI' BOSTON TERIER?

Ne. Barva boston terierja je vedno kombinacija beline s črno, progasto (črno-rjavo) ali tjulnjo barvo (črna do temno rjava, ki se na svetlobi svetlika rdečkasto). Točna obarvanost bostonov je definirana v mednarodno priznanem in zahtevanem standardu

Imam mladega bostona, ki bi ga rad/a paril/a. Kje lahko najdem primernega bostona za paritev?

Najprej si postavite zelo resno vprašanje, zakaj bi svojega bostona sploh želeli pariti. Če je vzrok to, da si želite mladičev, nemudoma opustite to misel in se zamislite. Preveč ljudi se odloči za paritev in preveč kužkov konča v zavetiščih. Najprej morate raziskati celotno področje in standard pasme, zgodovino in splošno zdravje prednikov vašega bostona. Po analizi boste prišli do zaključka ali je kuža sploh primeren za paritev. Prepoznati morate prednosti in pomanjkljivosti vašega psička. V primeru, da ima pomanjkljivost (npr. rahlo odstopanje v obarvanosti smrčka), morate najti psa za paritev, ki te slabosti nima. Če takšnega ni v bližini in se ne nameravate peljati na drugi konec države, misel o paritvi opustite. Imejte v mislih, da s paritvijo odgovarjate za vse mladiče v leglu in tudi odgovarjate za njihovo zdravje vse do njihove smrti. Prav tako pa je vzreja legla proces, ki zahteva nekaj znanja in v času katerega boste morali tudi kdaj tudi opustiti druge dejavnosti in se posvetiti skrbi za nebogljene mladičke. 

So bostoni primerni za agility?

Boston terier je primeren za agility, hkrati pa je lahko ta šport v veselje psu, njegovemu lastniku in celotni družini, saj gre za precej energično dejavnost, ki služi psu kot rekreacija in mentalna zaposlitev. Bostoni so zelo učljivi in zato tudi zelo primerni za agility, potrebni so edino dodatni ukrepi v primeru mraza in vročine.

Katere zdravstvene težave so značilne za pasmo?

Bostoni so načeloma zdravi psi, vendar lahko zbolijo za katarakto, bolezni na očesih, sklepih, srcu, možganih, lahko oglušijo, dobijo alergije, itn.

So bostoni naročni psi?

V splošnem so bostoni ljubeči psi. Nekateri so bolj, nekateri manj samostojni, v splošnem pa so cartljivi in radi posedijo v naročju.

Ali bostoni lajajo?

Nekateri bostoni lajajo, drugi skoraj nikoli. V splošnem so predani svoji družini in jo z laježem opozorijo na bližino tujca.

Ali se bostoni radi vozijo v avtomobilu?

Odgovor na to vprašanje je pri vsakem psu drugačen. V splošnem bostoni niso nagnjeni k slabosti, vendar se lahko zgodi, da vožnjo slabo prenašajo. Med vožnjo jih morate ustrezno pripeti ali uporabiti transportno kletko, ki bo preprečila nesreče.

Koliko me bo mesečno stal boston terier?

Cena mesečne rutinske nega bostona se giblje med 50 in 80€. Seveda je strošek močno odvisen od zdravja, kvalitete hrane in priboljškov, pasjih potrebščin (ležišče, transportni boksi, kletke, šolanje, pripomočki za nego, prehrambeni dodatki, igrače, življenjskim slog lastnikov, itn.).  

Koliko nege potrebuje boston?

Nasplošno zahteva boston manj nege dlake kot druge pasme. Rutinska nega vključuje tudi redno krtačenje, striženje krempljev, čiščenje zob in tuširanje.

Ali mora biti boston pripet na povodec?

Vsak kuža mora biti na javnem mestu pripet na povodec.

Kako dolgo živijo bostoni?

Večina bostonov je pri 10-ih letih še aktivna, se pa to razlikuje glede na okolje, aktivnosti in zdravstveno stanje psička posameznika. Nekateri ocenjujejo maksimalno življenjsko dobo bostonov na 14 let.

Ali je bostone težko navajati na kletko?

Nasplošno je odgovor ne. Ko pri učenju bostona na opravljanje potrebe zunaj uporabljamo kletko, mu moramo najprej kletko s priboljški predstaviti na čim bolj prijazen in pozitiven način. Čas v kletki počasi podaljšujemo in poskrbimo, da ima v njej vedno zadostno količino vode in kakšno igračo ali priboljšek za grizenje. Kletke nikoli ne smemo uporabljati kot kazen.

KOLIKO STANE BOSTON TERRIER?

Cene rodovniških mladičkov pasme boston terrier se v Sloveniji gibljejo med 800 in 1500 €. O ceni preberi več tukaj.

 

 

boston.si © 2016 GRECO d.o.o. | Ultrasplet.net  logo-greco logo-ultrasplet