slendeitru

VELIKOST

Boston terier se deli na tri težnostne skupine:

  • majhen (pod 6,8kg),
  • srednji (od 6,8 do 9kg) in
  • velik (od 9 do 11,3kg). 

Visoki so od 30-43 cm in so močni psi s športno postavo.

karakter / OSEBNOST

Boston terierji so živahni, pametni in ljubeči psi z nežnim temperamentom. Kljub temu pa so lahko trmasti, zato je pri vzgoji potrebne veliko konsistentnosti in vztrajnosti. Kot čisto vsak pes, kot tudi boston terier, potrebuje zgodnjo socializacijo in čim več izkušenj z različnimi ljudmi v različnih okoljih, s pomočjo katerih bo lahko mladiček do odraslosti izoblikoval zaželjen karakter in osebnost.

GIBANJE

Boston terier je živahen pes, ki pa ne zahteva nadpovprečne količine gibanja. Je relativno neaktiven znotraj in zato primeren za ljudi, ki stanujejo v stanovanjih ali tistih, ki morda doma nimajo travnika. Uživa med sprehodi in igro zunaj, vendar je vsekakor pes, ki spada v stanovanje in ne pred hišo. V mislih je potrebno imeti dejstvo, da bostoni zelo slabo prenašajo vročino in mraz. Zato jih pozimi pogosto oblačimo in jih ne izpostavljamo predolgo mrazu, poleti pa poskrbimo za bližino sence in svežo vodo, da se ne pregrejejo. Zaradi smrčka in tipa dlake namreč težje uravnavajo in tudi zaznajo nevarnost zaradi temperaturnih sprememb.

ZDRAVJE

Boston terierji so načeloma zdravi psi, vendar so tako kot vse pasme nagnjeni k določenim boleznim.

Ni nujno, da se katerakoli od teh bolezni pojavi, vendar je potrebno vedno imeti v mislih, da do njih lahko pride.

Opravljen zdravstveni test zagotavlja, da pes nima displazije bokov, komolca, hipotiroidizma, Von Willebrandove bolezni in trombopatije. Opravljen mora biti tudi pregled oči.

Prehrana

Bostoni zelo radi jedo, zato je potrebno paziti, da se preveč ne zredijo. Podobno kot buldogi lahko tudi bostončki razvijejo alergije in dobijo reakcije na določene snovi, zato mora biti tudi kvaliteta hrane toliko višja. 

VZGOJA

Pri vzgoji bostončkov moramo biti predvsem konsistentni in korektni, saj se lahko hitro zgodi, da kuža ne bo razumel, kaj mu želimo povedati. Naše želje morajo biti jasno izražene, pravilno vedenje pa potrjeno in nagrajeno

Bostončki so znani po tem, da želijo ustreči lastniku, saj so neizmerno navezani na svoje najbližje. Ob nepravilni vzgoji pa lahko razvijejo komplekse in v nepričakovanih situacijah reagirajo drugače kot bi si želeli.

Otroci in drugi psi

Boston terier se dobro razume z otroci in se rad tudi z njimi igra. Je dovolj majhen, da jih z lastno težo ne bo podrl in hkrati dovolj velik, da ga ni enostavno poškodovati. Nasploh se dobro razume z ostalimi psmi, tudi mačkami, predvsem v primeru, ko smo ga že v mladosti navajali na to.

So pa bostončki zelo značilni po svojem načinu igre, pri katerem s hitrimi gibi izzivajo nasprotnika k igri. Takšne vrste igra pride najbolj do izraza pri igri z drugimi bostončki in tudi drugimi pasmami s skupine molosov - buldogi in mopsi.


boston.si © 2016 GRECO d.o.o. | Ultrasplet.net  logo-greco logo-ultrasplet