slendeitru

Bostonova dlaka je mehka in gladka, po barvi pa jo delimo na črno, tjulnjo (deluje črna, na svetlobi pa se svetlika rdečkasto) in progasto. Vse tri barve so kombinirane z belinami na obrazu, prsih in tačkah. Kombinacija barv deluje kot fina moška obleka, zato so bostona ljubkovalno poimenovali kar Ameriški džentelman.

Barve, ki niso značilne za pasmo, so: v celoti črna, siva ali bela. Takšne barve niso značilne za pasmo, ne glede na to, kaj vam lahko nek prodajalec psov zatrjuje ob nakupu. 

Nega dlake je preprosta, potrebno je le občasno krtačenje in kopanje s pasjim šamponom, ki mu sledi izpiranje z vodo in brisanje z brisačo. 

Ker so bostonove oči velike in izpostavljene zunanjim vplivom, jih je potrebno pogosto pregledovati, da v njih ne pride do iritacij, tudi med kopanjem in tuširanjem.

Dlaka bostonom odpada minimalno, kadar pa bolj pogosto, pa lahko odpadanje omilimo z redno nego in odstranjevanjem stare dlake. Pogosto bolj izpada pri pričkah pred gonitvijo in ob menjavi letnih časov.

Zobe je potrebno umivati nekajkrat na teden, saj se na njih naberejo ostanki hrane.

Kremplje strižemo 1-2x na mesec oz. po potrebi, ko ob hoji po tleh zaslišimo, da so predolgi in moteči. Pri striženju s strižnikom krempljev za pse moramo paziti, da kremplja ne pristrižemo preveč, saj lahko s tem ranimo 'živi' del in povzročimo krvavenje, kar zna biti za psa precej negativna izkušnja.

Prav tako moramo redno pregledovati tudi ušesa, katerih notranjost je precej izpostavljena. Če se pojavijo infekcije, se je potrebno obrniti na veterinarja, ki bo znal psička primerno oskrbeti. Pri rednem čiščenju ušes uporabljamo nežno bombažno krpico, s katero očistimo samo ravne površine notranjosti uhlja, nikakor pa se ne dotikamo ušesnih kanalov, saj lahko tako uho poškodujemo. 

Bostončka že kot mladička navajamo na preglede in čiščenja, saj bomo tako imeli v prihodnosti manj težav z upiranjem (ne)prijetnemu opravilu. Pregledovati je potrebno tudi tačke in notranjost ust, z navajanjem na pregledovanje in nego pa bomo imeli tudi manj težav pri obisku veterinarja.

Med nego dlake moramo biti pozorni na izpuščaje, znake infekcije, rdečice, boleče predele in nenavadne pojave na koži, nosu, ustih, očeh ter tačkah. Oči morajo biti čiste in brez rdečine. 

Prehrana

Za prehrano ni univerzalnih navodil, saj je vsak psiček drugačen.

Količina hrane variira od velikosti posameznega psa, starosti, konstitucije in nivoja aktivnosti.

Psi so unikatni, zato moramo sami ugotoviti, kakšno in koliko hrane posamezni psiček potrebuje. Vsekakor aktivne pse hranimo več kot tiste, ki več časa spijo, velik faktor pa je tudi vrsta hrane, s katero psička hranimo, saj nekatere vsebujejo več beljakovin kot druge in s tem dajo kužku tudi več energije.


 

boston.si © 2016 GRECO d.o.o. | Ultrasplet.net  logo-greco logo-ultrasplet